El Grau de Relacions Laborals de la UAB participa a l’acte central de l’Any Dolors Monserdà

El passat 8 d’octubre es va celebrar l’acte central de l’Any Dolors Monserdà al Palau de la Generalitat de Catalunya. L’esdeveniment, que va començar passades les 18h, el va conduir la periodista Mònica Terribas. En el seu primer parlament va descriure la preocupació de Monserdà per les condicions laborals de les obreres de l’agulla i va explicar una anècdota recent, relacionat amb el seu programa “El matí de Catalunya Ràdio”. Va explicar que, en ocasió del 8 de març, Dia Internacional de les Dones Treballadores, va llegir un fragment de l’autora homenatjada i va reflexionar sobre l’actualitat de les seves paraules, malgrat haver-les escrit feia més de cent anys. A més a més, va fer palès el desconeixement de l’autora per part del públic general.

A continuació va intervenir la Consellera de Cultura, Hble. Sra. Mariàngela Vilallonga, fent un repàs de la trajectòria de Monserdà i de les activitats que es duran a terme enguany en ocasió del centenari de la seva mort. Tot seguit, la Presidenta de l’Institut Català de les Dones, la Sra. Laura Martínez Portell, va parlar del vessant feminista de Dolors Monserdà, qui també va lluitar per superar la marginació que les dones han sofert al llarg de la història. També va posar en relleu que va ser la primera dona presidenta dels Jocs Florals, com també la primera escriptora en publicar una novel·la. Així mateix, també va fer esment dels escrits “El feminisme a Catalunya” i l’obra “Estudi feminista”, que es reeditarà aviat.

Tot seguit es va passar un vídeo repassant la figura de Monserdà, la seva trajectòria vital i d’escriptora, així com de persona preocupada pel seu entorn social, especialment les dones. Acabat el vídeo, van intervenir dos rebesnets de l’escriptora. Van explicar la passió per la literatura de Monserdà, heretada a la família, i van llegir un fragment de “La Fabricanta”.

En el seu torn, Mònica Terribas va presentar la taula rodona de debat sobre Monserdà. En aquesta taula hi van intervenir la Dra. Carme Mas, especialista en Dolors Monserdà, la comissària de l’Any Monserdà, poeta i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, Marta Pessarrodona, la Dra. Susanna Tavera, Professora Emèrita d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, i la Sra. Andrea Gutiérrez, alumna del Doble Grau de Dret i Relacions Laborals de la Universitat Autònoma de Barcelona. Cadascuna de les participants va explicar diferents qüestions de la vida i obra de Dolors Monserdà, aprofundint en el seu perfil social i feminista. Així mateix, la Dra. Tavera ho va contrastar amb els moviments revolucionaris dels obrers de l’època, que tenien una visió de la dona i el feminisme diferent a Monserdà, qui era catòlica i conservadora. La Sra. Gutiérrez va explicar l’activitat que aquest semestre duran a terme els tres grups d’Història del Dret Social i les Institucions Laborals, llegint i analitzant textos de Monserdà i traslladant-los a l’actualitat, fent dialogar el passat i el present de la situació de les dones en el mercat de treball, tan a nivell nacional com internacional. Va ser una taula molt interessant, en el que el debat sobre Monserdà va ser molt profitós.

Va cloure l’acte la Consellera de Justícia, l’Hble. Sra. Ester Capella, en substitució de la Consellera de la Presidència, l’Hble. Sra. Meritxell Budó. En la seva intervenció va agrair a totes les institucions implicades la seva assistència, així com a aquelles que enguany han programat alguna activitat en relació amb el centenari que es commemora.

Per acabar l’acte, el quartet de corda d’El Liceu va interpretar “El Rossinyol” i “El Cant dels Ocells” i el cor d’El Liceu va interpretar l’himne nacional de Catalunya, “Els Segadors”.

Imatge de la taula rodona amb Mònica Terribas, conductora de l’acte, la Dra. Carme Mas, la Sra. Marta Pessarrodona, la Dra. Susanna Tavera i la Sra. Andrea Gutiérrez.

Deja un comentario